Sunday, June 3, 2007

Ψήφισμα συμπαράστασης στο σωματείο Μισθωτών-Τεχνικών

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Τον περασμένο Μάρτη ολοκληρώθηκε η διαδικασία της Διαιτησίας για την υπογραφή ΣΣΕ ανάμεσα στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων, των κατασκευαστικών εταιρειών και των μελετητικών γραφείων.
Το πιο σημαντικό σημείο στη σύμβαση αποτελεί το άρθρο 3 που περιγράφει την εξαρτημένη σχέση εργασίας με βάσει τα ουσιαστικά της χαρακτηριστικά , ανεξάρτητα από την τυπική της έκφραση, συμπεριλαμβάνοντας στο πεδίο εφαρμογής της, όλους τους εργαζόμενους τεχνικούς που εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός ή Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κ.α.).
Για πρώτη φορά κατοχυρώνονται μέσα από συλλογική ρύθμιση εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα που εξασφαλίζουν και αποτελούν κοινή βάση διεκδίκησης για το σύνολο των εργαζόμενων στον κλάδο, που, κυρίως μέσα από την επιβολή του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, βρίσκεται στην «πρωτοπορία» της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων.
Η εργοδοτική πλευρά εξ αρχής κατέστησε σαφές ότι αυτό που περισσότερο από όλα την ενδιαφέρει είναι να μην μπει το παραμικρό φρένο στην εξάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, την ελαστική εργασία και τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών. Έτσι, αμέσως μετά την υπογραφή της Σύμβασης ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΤΕΑΤ) άσκησε ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή κατά του σωματείου για να μην εφαρμοστεί το άρθρο 3 της σύμβασης,
· χαρακτηρίζοντας την απόφαση του ΟΜΕΔ παράνομη,
· ισχυριζόμενος ότι η συνδικαλιστική έκφραση και κάθε πρόνοια σε σύμβαση για τους εργαζόμενους με Δελτίο, ακόμα και όταν η πραγματικότητα της εργασιακής τους σχέσης καθρεφτίζεται στη κατά το νόμο περιγραφή της εξαρτημένης σχέσης, είναι παράνομη,
· «διαμαρτυρόμενος» ότι υπάρχει «κίνδυνος» να μπει ένα φρένο στην εισφοροδιαφυγή, καθώς ανοίγει ο δρόμος στα ασφαλιστικά ταμεία να διεκδικήσουν τις νόμιμες ασφαλιστικές εισφορές.

Καταγγέλλουμε την κίνηση του ΣΤΕΑΤ γιατί
· αποσκοπεί στο να διατηρήσει το καθεστώς των εργαζόμενων χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα, έρμαια της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
· αμφισβητεί τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζόμενων στον κλάδο.
· υπονομεύει ακόμα και το θεσμό του ΟΜΕΔ, τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Προσπαθεί να κατοχυρώσει και νομικά την αυξανόμενη αυθαιρεσία των εργοδοτών.

Σε μια περίοδο που το φαινόμενο της ευέλικτης εργασίας και του δελτίου παροχής υπηρεσιών αγκαλιάζει όλο και περισσότερους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καταργώντας δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων, ο αγώνας του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για κατοχύρωση εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων είναι αγώνας όλων μας και η ενότητα και η αλληλεγγύη των εργαζομένων και του εργατικού κινήματος, πρέπει να σταθούν εμπόδιο στις διαθέσεις των εργοδοτών.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αγώνα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και ζητάμε την άμεση απόσυρση της αγωγής του ΣΤΕΑΤ κατά του σωματείου.

No comments: