Thursday, February 12, 2009

Μπλέ vs Πράσινο

Η αρχή είχε γίνει στις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις του προπέρσινου χειμώνα. Τότε ήταν που ο γραμματέας της ΠΑΣΠ Πάτρας είχε εμφανιστεί στο Γεωλογικό μετά από μακρόχρονη απουσία της πάλαι πότε ‘’πράσινης κυβέρνησης’’ της σχολής. Τότε ο εν λόγω κύριος είχε πει χωρίς κανένα θράσος: ‘’Κάποτε οι Γεωλόγοι θα ξυπνήσουν!!’’. Και να σου την επόμενη ημέρα αφίσες της ΠΑΣΠ στη σχολή, προφανώς στον ρόλο ΄΄ξυπνητηριού’’. Τι έχει πει και κάνει όμως η ΠΑΣΠ τα τελευταία χρόνια; Τι ρόλο θέλει να παίξει πολιτικά μέσα στη σχολή; Ας δούμε μερικές κλασικά ΔΑΠίτικες πρακτικές:

ü Να λασπολογεί απέναντι στους φοιτητικούς αγώνες και τις αγωνιστικές παρατάξεις, με ομορφιές του τύπου ‘’θα βάλουν κατάληψη για 2 χρόνια’’, ‘’θα χάσουμε το εξάμηνο’’, ‘’οι ΡΗΓΜΑτιες είναι αναρχικοί και ΠΑΣΟΚοι (;;;;)’’. Πολύ ΔΑΠ θυμίζει αυτό; Και όμως. Σε αυτόν τον τομέα, η α ν ύ π α ρ κ τ η φέτος ΔΑΠ υστερεί από τα μέλη της ΠΑΣΠ γεωλογικού που εκτοξεύουν απίστευτη ιλύ καθημερινά (αλλά σπάνια έως ποτέ δημόσια....λογικό μάλλον....).

ü Να αδιαφορεί για το σύλλογο ή τη σχολή, και να ενδιαφέρεται μόνο για το ‘’μαγαζί’’. Δεν μας πειράζει το ότι έχει κάνει πιο πολλά πάρτυ από τοποθετήσεις στη συνέλευση, ούτε ότι προσπαθεί να αναπτύξει πελατειακές σχέσεις σημειώσεων ως άλλη ΔΑΠ. Κυρίως το γεγονός ότι η ΔΑΠ τα κάνει αυτά και τα δηλώνει κιόλας! Τι γίνεται όταν κάποιος το παίζει ‘’αντιπολίτευση’’ σε μια παράταξη και επί της ουσίας αντιγράφει την τακτική της;;; Που είναι η ΠΑΣΠ σε μια διαδικασία της σχολής έστω; Που είναι η ΠΑΣΠ να στηρίξει έστω μια διεκδίκηση του συλλόγου φοιτητών σε Σύγκλητο ή Τμήμα;

ü Να μην λέει απολύτως τ ί π ο τ α σε ότι έχει να κάνει με τα συμφέροντα και τις διεκδικήσεις του συλλόγου από τα θέμα της σχολής μέχρι τα θέματα της εκπαίδευσης, παρά μόνο να επικαλείται τον Α. Παπανδρέου σε οποιαδήποτε ερώτηση. Συνέπεια αυτού είναι, όπως και οι άλλες παρατάξεις της σχολής, να φέρνει σε κάθε συνέλευση ένα συρφετό ΠΑΣΠιτών παραγοντίσκων που οδηγεί πολλές φορές (εξ’αιτίας και του απαράδεκτου περιεχομένου των ερωτήσεων που κάνουν) σε μπαχάλεμα της συνέλευσης και μετατροπής της σε μικρομματικούς ανταγωνισμούς (το αστείο είναι ότι οι περισσότεροι στις σχολές τους ούτε που τα κάνουν αυτά....).

Να φαίνονται άραγε ΔΑΠίτικα όλα αυτά; Μα η καημένη η ΔΑΠ δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, και ως εκ τούτου ούτε αυτά. Να λοιπόν ένας ωραίος ρόλος που διάλεξε η ΠΑΣΠ να παίξει στο Γεωλογικό. Να καλύπτει τα κενά της δεξιάς, του ατομισμού, του απολιτίκ. Πρόβα τζενεράλε για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τώρα που παίρνει τα πάνω του ο Γιωργάκης; Δυστυχώς το έργο αυτό έχει παιχτεί ξανά στο παρελθόν... Εδώ όμως βρίσκεται και ένας άλλος ρόλος για την ΠΑΣΠ, πιο διαχρονικός, να εκφράσει δηλαδή το ΠΑΣΟΚ στη νεολαία... Για να δούμε και εκεί μερικά... ‘’Νεοδημοκράτικα’’:

ü Να καταγγέλει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις ως ‘’μειοψηφίες’’ και να προσκυνάει την ‘’αναδιάρθρωση’’ της απαξίωσης του πτυχίου και των σπουδών. Ποιος; Ο Κωστάκης; Όχι μόνο. Η κ. Διαμαντοπούλου (νο.1 φαβορί για ΥΠΕΠΘ αν βγει το ΠΑΣΟΚ), αμέσως μετά τον Δεκέμβρη τα είπε καθαρά: ‘’Ποιό άσυλο; Τι είναι το άσυλο; Πρέπει να το δούμε αυτό’’. ‘’Ποια νεολαία που αγωνίζεται; Να κάτσει ήρεμα στις σχολές της να βρούμε εμείς οι βουλευτές μια λύση’’.

ü Το πολιτικό πρόγραμμα (χα, χα) να εξαγγέλει την απελευθέρωση της εκπαίδευσης από το δημόσιο, την απελευθέρωση του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και το γενικό προχώρημα της ‘’εξ ευρώπης’’ αναδιάρθρωσης. Ποια; Η Ν.Δ.; Όχι μόνο. Αξίζει να δει κανείς τις πραγματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και κυρίως τα πεπραγμένα του... Τα ιδιωτικά ήρθαν στην Ελλάδα με τον Παπανδρέου, ο γιός πάλεψε πολύ να πει ναι στην αναθεώρηση αλλά ας όψεται το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα, ο νόμος πλαίσιο είναι κοπτοραπτική παλιών προτάσεων του ΠΑΣΟΚ σε διάφορα θέματα, κλπ κλπ κλπ.

ü Να προετοιμάζεται όχι ακριβώς να κυβερνήσει, αλλά να προετοιμάσει ένα νέο γύρο λιτότητας και φοροληστρικής επιδρομής για τον εργαζόμενο κόσμο.

Τέλος, αξίζει να δει κάποιος το ρόλο της ΠΑΣΠ για τους Γεωλόγους και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Όχι βέβαια, δεν έχει πει κάτι στην σχολή, αλλά καλύτερο παράδειγμα είναι η παράταξη της ΠΑΣΚ στο Σ.Ε.Γ. (Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων-το σωματείο μας, μαζί με το Σωματείο Μισθωτών-Τεχνικών (ΣΜΤ)). Πρόσφατα έγιναν εκλογές στο σωματείο του Σ.Ε.Γ. όπου η ΠΑΣΚ βγήκε πλειοψηφούσα παράταξη. Ας δούμε μερικές κλασικές ΔΑΚίτικες πρακτικές στον εργατικό συνδικαλισμό:

ü Nα μην επιτρέπει διαδικασίες συγκρότησης του Δ.Σ. αλλά ο πρόεδρος να δηλώνει ‘’ότι θα τα κανονίσει όλα μόνος του’’. Φυσικά να παραβαίνει συστηματικά το καταστατικό του συλλόγου για διάφορα θέματα, οδηγώντας στην ολοένα και μεγαλύτερη γραφειοκρατικοποίηση του συλλόγου, δείγμα πιστό της πολιτικής της ΠΑΣΚ στον εργασιακό συνδικαλισμό.

ü Να αρνείται να δώσει το μητρώο μελών σε οποιαδήποτε άλλη παράταξη, λες και τα μέλη του συλλόγου είναι ιδιοκτησία κάποιας παράταξης!!!

ü Να προκρίνει συμφωνίες με το κάθε lobby και ‘’κονέ’’ για να προωθηθούν τα συμφέροντα του κλάδου, μακριά από την λογική των συλλογικών διεκδικήσεων, που είναι και η βασική όμως αιτία για ότι έχει κερδίσει ο κάθε κλάδος σήμερα.

Βέβαια, οι συνάδελφοι της ΠΑΣΠ θα αρνηθούν ότι έχουν σχέση με το ΠΑΣΟΚ, θα αρνηθούν ότι έχουν σχέση με την ΠΑΣΚ (και είναι να απορείς, αυτό το ΠΑΣΟΚ νεολαία δεν έχει αν ούτε η ΠΑΣΠ είναι του ΠΑΣΟΚ;;;;) θα αρνηθούν ότι έχουν σχέση με το οτιδήποτε. Και φυσικά θα αρνηθούν να κάνει ο σύλλογος κινητοποιήσεις και αγώνες απέναντι στην αναδιάρθρωση μιας και προετοιμάζουν το έδαφος για να την υποστηρίξουν μόλις πάρει πράσινα χρώματα.


Κάπως έτσι διαμορφώνεται ο ρόλος που θέλει να παίξει η ΠΑΣΠ. Αυτό το ρόλο συνάδελφοι όμως τον είχε ανέκαθεν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη σχολή μας!!

1 comment:

Anonymous said...

"Ρε ΔΑΠάρα και Άγιος ο Θεός...
ΠαλιοΕΑΑΚίτες που φοβίζεται τον κόσμο...
Το μέλλον μας είναι η Νέα Δημοκρατία και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ο νέος Αρχηγός μας!!!
Νάτος Νάτος ο Πρωθυπουργός!!!!"

Υ.Γ Κάτι τέτοια θα μας λένε οι Δαπίτες μετά την εξεταστική.... Αν βέβαια πατήσουν ποτέ στο πανεπιστήμιο